Mączka Guar stanowi produkt uboczny przy produkcji gumy guar i stanowi (35-45%) surowca. Mączka guar charakteryzuje się jedną z najwyższych zawartości białka w grupie roślin strączkowych, to jest do 62% - dzięki temu może być wykorzystana jako materiał paszowy.

Nam najbardziej znana jest guma guar. Jest to naturalny polisacharyd wytwarzany z nasion tego drzewa i używany jako środek zagęszczający, stabilizator i emulgator w przemyśle spożywczym.

Podczas procesu produkcji gumy guar nasiona poddawane są mieleniu, w wyniku czego uzyskuje się łuski i kiełki. Mączka guar jest produktem ubocznym uzyskiwanym podczas procesu przetwarzania nasion. Poekstrakcyjna śruta guar jest poddawana dalszej obróbce w wysokiej temperaturze w celu usunięcia inhibitorów trypsyny, co zwiększa jej wartość odżywczą.

Jest to materiał całkowicie wolny od GMO. Z uwagi na niską kulturę rolną w rejonach, gdzie uprawia się guar może charakteryzować się dużą zmiennością w zawartości białka i tłuszczu. Żniwa odbywają się raz w roku w listopadzie. Podaż tego surowca determinuje przede wszystkich rynek gumy guar, gdyż to jest najważniejszy materiał jaki jest pozyskiwany z tej rośliny.

Microlam jest produktem unikalnym i jedynym o takich parametrach na rynku. Doskonała strawność sprawia, że doskonale nadaje się dla pierwszych pasz dla młodych zwierząt. Sanowi źródło cennego białka i tłuszczu oraz ma bardzo korzystny profil aminokwasowy. Podawanie białka Microlam znacznie obniża koszty paszy.

Skład (%): Microlam
Wilgotność 3,0±2
Białko 59,0±3
Tłuszcz 7,0±2
Włókno 4,0±2
Popiół 5,0±2
B. str (strawność Pepsynowa) > 97%
Ca 0,33%
P (całkowity) 0,70%
Na 0,03%
E. met. Świnie 4248Kcal/kg
Lizyna 3,15%
Metionina 0,90%
Met+Cyst 2,00%
Treonina 2,15%
Tryptofan 0,95%
Walina 2,90%

Podawanie:

Krowy mleczne Do woli
Trzoda chlewna  
0 – 30dni 6%
10 - 30kg 8%
30 - 110kg Do woli
Lochy Do woli
Drób Max  8%

Galeria zdjęć

Strona korzysta z plików cookie. Brak zmiany ustawień oznacza, że będą one zachowywane w Twojej przeglądarce.