Mączka Guar stanowi produkt uboczny przy produkcji gumy guar i stanowi (35-45%) surowca. Mączka guar charakteryzuje się jedną z najwyższych zawartości białka w grupie roślin strączkowych, to jest do 62% – dzięki temu może być wykorzystana jako materiał paszowy.
Nam najbardziej znana jest guma guar. Jest to naturalny polisacharyd wytwarzany z nasion tego drzewa i używany jako środek zagęszczający, stabilizator i emulgator w przemyśle spożywczym.
Podczas procesu produkcji gumy guar nasiona poddawane są mieleniu, w wyniku czego uzyskuje się łuski i kiełki. Mączka guar jest produktem ubocznym uzyskiwanym podczas procesu przetwarzania nasion. Poekstrakcyjna śruta guar jest poddawana dalszej obróbce w wysokiej temperaturze w celu usunięcia inhibitorów trypsyny, co zwiększa jej wartość odżywczą.
Jest to materiał całkowicie wolny od GMO. Z uwagi na niską kulturę rolną w rejonach, gdzie uprawia się guar może charakteryzować się dużą zmiennością w zawartości białka i tłuszczu. Żniwa odbywają się raz w roku w listopadzie. Podaż tego surowca determinuje przede wszystkich rynek gumy guar, gdyż to jest najważniejszy materiał jaki jest pozyskiwany z tej rośliny.
Microlam jest produktem unikalnym i jedynym o takich parametrach na rynku. Doskonała strawność sprawia, że doskonale nadaje się dla pierwszych pasz dla młodych zwierząt. Sanowi źródło cennego białka i tłuszczu oraz ma bardzo korzystny profil aminokwasowy. Podawanie białka Microlam znacznie obniża koszty paszy.
Skład (%): | Microlam |
Wilgotność | 3,0±2 |
Białko | 59,0±3 |
Tłuszcz | 7,0±2 |
Włókno | 4,0±2 |
Popiół | 5,0±2 |
B. str (strawność Pepsynowa) | > 97% |
Ca | 0,33% |
P (całkowity) | 0,70% |
Na | 0,03% |
E. met. Świnie | 4248Kcal/kg |
Lizyna | 3,15% |
Metionina | 0,90% |
Met+Cyst | 2,00% |
Treonina | 2,15% |
Tryptofan | 0,95% |
Walina | 2,90% |
Podawanie:
Krowy mleczne | Do woli |
Trzoda chlewna | |
0 – 30dni | 6% |
10 – 30kg | 8% |
30 – 110kg | Do woli |
Lochy | Do woli |
Drób | Max 8% |