Makuch z wiesiołka wzmacnia i podnosi odporność zwierząt.
Właściwości:
Wartościowym skarbem w wiesiołku jest kwas linolenowy i gamma linolenowy, który w roślinach występuje bardzo rzadko. Poza tym wysokiej wartości białko i zestaw soli mineralnych wapń, magnez, potas, fosfor, mangan, żelazo cynk miedź i witamina E.
Sam wiesiołek i pozyskany z niego olej są przede wszystkim wykorzystywane w medycynę ludzkiej. Coraz częściej można także spotkać makuch z wiesiołka w żywieniu zwierząt jako suplement działania farmakologicznego lub substancja wzmacniająca organizm.
Wiesiołek również usprawnia wydzielanie insuliny, działa osłaniająco i wzmacniająco na cały układ nerwowy, wzmacnia serce, poprawia krążenie, zwiększa przepuszczalność naczynek włosowatych.
Makuch z wiesiołka jest przydatny z zwalczaniu chorób skóry, schorzeniach układu kostnego, stanach zapalnych stawów. Chroni organizm przed powstawaniem zakrzepów krwi, oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów.
Działanie farmakologiczne:
Wiesiołek pobudza przemianę materii, wzbudza energię i siłę życiową oraz wzmacnia nerki.
Pobierając leki razem z makuchem z wiesiołka czynimy kurację bardziej skuteczną, ponieważ wzmacnia on chorą tkankę, a ta z większą intensywnością pobiera lek.
Dlatego szczególnie zaleca się podawanie makuch z wiesiołka zwierzętom schorowanym z obniżoną odpornością ponieważ wiesiołek wzmacnia cały organizm.
Skład:
Białko: 20%
Tłuszcz surowy: 11%
Włókno: 20%
Dostępny w opakowaniach 25kg oraz big-bag (800kg).
Podawanie:
Trzoda chlewna: 1 – 5 kg/T paszy
Drób: 1 – 5kg/T paszy
Krowy mleczne: ok 10% mieszanki paszy treściwej
Psy, koty: 2-10g/sztukę/dzień